• Βιργινία Κεφαλά

Πώς να επιβιώσετε την Τσικνοπέμπτη

Ενημερώθηκε: 18 Φεβ 2020

Και έφτασε πάλι αυτή η μέρα...

Και ξέρετε... Για κάποιον που είναι από την Κοζάνη, η Τσικνοπέμπτη είναι τεράστιο event! Είναι η αρχή ενός ξέφρενου καρναβαλιού και μιας επίσης ξέφρενης κρεατοφαγίας, η οποία -στην πόλη μου τουλάχιστον- διαρκεί σίγουρα έως την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Παρόλο που θα μου άρεσε αυτό το άρθρο να είναι ο λόγος που θα σας πείσω να έρθετε στην Κοζάνη για να περάσετε τις φετινές Απόκριες, θα προτιμήσω να σας βοηθήσω σχετικά με το πώς να επιβιώσετε την Τσικνοπέμπτη χωρίς μεγάλη βαρυστομαχιά!


1. Πρώτα απ'όλα, σκεφτείτε ότι πρόκειται για ακόμα μία απλή ημέρα. Η ιδιαιτερότητά της δεν είναι άλλη από το ότι είθισται να καταναλώνουμε ψητό κρέας. Αυτό δεν χρειάζεται να μας κάνει να αντιδράσουμε σαν να είμαστε νηστικοί εδώ και καιρό. Η απότομη υπερκατανάλωση άλλωστε χαλάει και όλη την ευχαρίστηση της στιγμής.


2. Εκτός από την υπερκατανάλωση του κρέατος, αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Πολύ συχνά το κρέας συνδέεται αυτόματα με την μπύρα. Προσοχή! Δεν μιλάμε για τη συνετή κατανάλωση μιας μικρής μπύρας για τις γυναίκες και μιας μεγάλης μπύρας για τους άνδρες. Αυτή είναι απόλυτα κατανοητή, αν βέβαια δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Μιλάμε για την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ που ξεκινά νωρίς το μεσημέρι και τελειώνει αργά το βράδυ. Αυτό ενέχει πάντα πολλούς κινδύνους υγείας, αλλά και υπερκατανάλωσης ενέργειας.


3. Μην ξεχνάτε τη σαλάτα! Απλά, λιτά και απέριττα. Φάτε σαλάτα! Κατά προτίμηση μάλιστα, πριν το κυρίως γεύμα.


4. Αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες. Η πρόσληψη βλαβερού κορεσμένου λίπους θα είναι ήδη υψηλή λόγω του κρέατος. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας κι άλλο με επιπλέον κατανάλωση τηγανιτών. Είναι προτιμότερο πχ το ψωμί.


5. Προσοχή στο ψήσιμο του κρέατος!! Το ωμό ή μισοψημένο κρέας ελλοχεύει πολλούς κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι επαρκώς ψημένο και έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία και το ψήσιμό του. Από την άλλη, το καλό ψήσιμο είναι διαφορετικό από το υπερβολικό ψήσιμο. Μην "καρβουνιάζετε" το κρέας και αν δεν το ετοιμάζετε εσείς, μην το διαλέγετε και αποφύγετέ το. Το υπερβολικό ψήσιμο που μαυρίζει εξωτερικά το κρέας, δημιουργεί βλαβερές ουσίες (προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs ) που ενοχοποιούνται για πολλές παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένο οξειδωτικό stress (πχ Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2).


6. Περάστε καλά χωρίς να κάνετε υπερβολές! Μην ξεχνάμε ότι το φαγητό δεν είναι επιβράβευση, είναι μέρος της ζωής μας.


149 προβολές0 σχόλια