• Βιργινία Κεφαλά

Ψυχική και σωματική υγεία μένοντας στο σπίτι

Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο μια στοιχειώδη ρουτίνα στην καθημερινότητά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει ψυχολογικά να βγούμε αλώβητοι από τον εγκλεισμό στο σπίτι, όσο καιρό χρειαστεί να τον εφαρμόσουμε. Μένοντας λοιπόν στο σπίτι κινδυνεύει η ψυχική αλλά και η σωματική μας υγεία, αυτή τη φορά όχι από τον κορονοϊό, αλλά από την αδράνεια στην οποία εμπίπτουμε.


Αν και η ψυχική υγεία δεν είναι ο δικός μου τομέας απασχόλησης, θα πρότεινα σε όλους μας να βρούμε τρόπους να ερεθίζουμε το πνεύμα μας και να μην βαλτώνουμε σε ζοφερές σκέψεις και καταστροφολογία. Για παράδειγμα, ήρθε επιτέλους η στιγμή να διαβάσουμε εκείνο το βιβλίο, να δούμε την ταινία που δεν μπορέσαμε να δούμε στο σινεμά, να ζωγραφίσουμε, να παίξουμε μουσική, να θυμηθούμε την ξένη γλώσσα που είχαμε μάθει τότε... Αν το σκεφτούμε, όλοι μας έχουμε πράγματα που θέλαμε από καιρό να κάνουμε αλλά η πιεστική καθημερινότητα δεν μας το επέτρεπε. Τώρα είναι η ώρα λοιπόν!


Όσο για τη σωματική μας υγεία, γιατί κινδυνεύει; Κινδυνεύει από την αδράνεια! Κινδυνεύει από τον καναπέ και την πολυθρόνα και κατ'επέκταση από την παχυσαρκία! Αναπόφευκτα όσο μένουμε σπίτι μειώνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα διότι δεν κινούμαστε, δεν περπατάμε παρά μόνο για να κινηθούμε μέσα στο σπίτι. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Ζούμε στην εποχή των social media και του internet γενικότερα. Με μια απλή αναζήτηση μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες επιλογές για άσκηση στο σπίτι σε βίντεο και εικόνες εκμάθησης καθώς επίσης και επαγγελματίες και influencers με τις δικές τους προτάσεις. Υπάρχουν ασκήσεις κατάλληλες για κάθε είδους γούστα, αρκεί να έχουμε όρεξη!


Και τώρα που είπα όρεξη, φτάσαμε στο καυτό ζήτημα των κιλών! Όσο μένουμε σπίτι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάρουμε κιλά καθώς, πέρα από το ότι δεν κινούμαστε, συχνά μπερδεύουμε το αίσθημα της βαρεμάρας με το αίσθημα της πείνας. Έτσι τρώμε συναισθηματικά πιστεύοντας ότι το όποιο κενό νιώθουμε μέσα μας μπορούμε να το καλύψουμε τρώγοντας. Θα σας πω όμως ένα μυστικό. Με αυτό τον τρόπο ούτε το κενό καλύπτουμε, ούτε νιώθουμε καλύτερα. Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και το σωματικό μας βάρος παίρνει την ανιούσα δημιουργώντας μας περαιτέρω προβλήματα. Γι'αυτό ας είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι! Σας παραθέτω μερικά απλά tips για να αποφύγουμε την υπερφαγία και να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε υψηλά επίπεδα.

  1. Πίνουμε πολύ νερό και παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι. Μάλιστα, πολλές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας. Επομένως πριν επισκεφθούμε το ψυγείο καλό είναι να πιούμε ένα ποτήρι νερό. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν τελικά όντως πεινάμε.

  2. Καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έτσι προσλαμβάνουμε απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που ωφελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, αυτές οι κατηγορίες τροφίμων είναι πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες, πράγμα που βοηθά στην γρηγορότερη έλευση του κορεσμού και την αποτροπή της υπερφαγίας.

  3. Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα ολικής άλεσης προϊόντα. Τα ολικής άλεσης προϊόντα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Ένα από αυτά είναι ότι προσδίδουν μεγαλύτερο κορεσμό, οποίος διαρκεί και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα ραφιναρισμένα τρόφιμα. Επίσης εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο είναι πιθανό να επηρεαστεί από τη μειωμένη άσκηση.

  4. Αποφεύγουμε τα κορεσμένα (και trans) λιπαρά και την πολλή ζάχαρη. Το λίπος και τα σάκχαρα, τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυασμένα μεταξύ τους (πχ σε μια πάστα του ζαχαροπλαστείου) συμβάλλουν στην αδράνεια που λέγαμε προηγουμένως. Μας βαραίνουν και μας προκαλούν υπνηλία μέσα από διάφορους μηχανισμούς συμβάλλοντας στην ακινησία. Ακόμη, ας μην ξεχνάμε ότι ο κορεσμός που μας προσδίδουν αυτά τα τρόφιμα είναι βραχυπρόθεσμος και μετά από λίγο πεινάμε πάλι, με αποτέλεσμα να τρώμε και να αυξάνουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη.

  5. Προτιμάμε να παίρνουμε ενέργεια από πηγές που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο όγκο στο στομάχι και χρειάζονται την εντερική λειτουργία για την πέψη τους. Με αυτό τον τρόπο χορταίνουμε πιο εύκολα και κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε λειτουργία. Εν ολίγοις, καλό είναι να προτιμάμε σύνθετα τρόφιμα και όσο το δυνατόν ακατέργαστα. Τρώμε ολόκληρο το πορτοκάλι και όχι το χυμό του, προτιμάμε μια μπανάνα απ'ότι μια ισοθερμιδική μπάρα δημητριακών του εμπορίου με απλά σάκχαρα και αλάτι, τρώμε μια μεγάλη σαλάτα μαζί με το γεύμα μας και όχι απλά διπλή μερίδα από το κυρίως.

  6. Κοιμόμαστε επαρκώς γιατί ή έλλειψη ύπνου έχει αμφίδρομη σχέση με την παχυσαρκία.

Εν κατακλείδι, παρότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και δοκιμαζόμαστε καθημερινά με πολλούς τρόπους, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας. Μένουμε στο σπίτι, προστατεύουμε τον εαυτό μας και όσους αγαπάμε και κάποια στιγμή θα ανταμειφθούμε με το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.80 προβολές0 σχόλια