• Βιργινία Κεφαλά

6+1 συμβουλές για μετά τις γιορτές


Οι γιορτές ήρθαν, πέρασαν, φάγαμε, ήπιαμε και τώρα το 2019 μας βρίσκει λίγο πιο στρογγυλούς ίσως, λίγο πιο αφυδατωμένους, λίγο πιο αγύμναστους...ΚΑΙ ΤΩΡΑ;


Πρώτα απ' όλα, δεν θέλουμε πανικό και υστερία!!

Πρέπει να ξεκινήσουμε τη χρονιά με νέους στόχους και γεμάτοι αποφασιστικότητα, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας και στην προκειμένη περίπτωση να χάσουμε τα κιλά των διακοπών.

Λίγα λόγια για το πώς να κάνουμε την προσπάθεια αυτή πιο εύκολη.

1. Δεν καταφεύγουμε σε ακραίες δίαιτες στέρησης που υπόσχονται "θεαματική απώλεια βάρους σε μόλις 1 εβδομάδα". Ή τη δίαιτα του Μαϊάμι, της σούπας, του αβγού,της τάδε διάσημης ηθοποιού.... Θα σας πω ένα μυστικό! Δεν υπάρχουν θαυματουργές μαγικές δίαιτες, ούτε θαυματουργά φίλτρα σε μορφή πόσιμων συμπληρωμάτων που κατακλύζουν την αγορά... Για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα εξατομικευμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

2. Αρχίζουμε να πίνουμε και πάλι νερό!! Και τώρα θα μου πείτε πώς το ξέρω ότι δεν πίνατε...Το ξέρω γιατί ξέρω πόσο αλκοόλ (υπερ)καταναλώσατε και πόσο ξεχάσατε να πιείτε νερό... Πιο συγκεκριμένα, η συνήθης υπερκατανάλωση αλκοόλ των ημερών με ταυτόχρονη παράλειψη του νερού προκαλεί αφυδάτωση και αυτό μεταξύ άλλων, επιβραδύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Ας γυρίσουμε πάλι στους ρυθμούς μας και ας πιούμε νερό! Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι διαφορετική για τον καθένα μας, όμως σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 λίτρα νερό (8 ποτήρια), ενώ οι άνδρες τουλάχιστον 2,5 λίτρα (10 ποτήρια) . Εάν αυτή η ποσότητα σας δυσκολεύει, μπορείτε να αντικαταστήσετε 1-2 ποτήρια με κάποιο αφέψημα ή τσάι ή ακόμα και καφέ, ιδανικά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή μελιού.

3. Βάλτε άφθονα χρώματα στο τραπέζι σας. Φτιάξτε χρωματιστές σαλάτες και χρωματιστά φαγητά. Καταναλώστε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής. Κατά κανόνα, όσο πιο έντονα χρώματα έχουν τα λαχανικά (πχ πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές, καρότα, σπανάκι κ.ά.) και τα φρούτα μας, τόσο πιο πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία περιέχουν.


4. Μετά από την μεγάλη κρεατοφαγία των γιορτών, ήρθε η ώρα να ψήσουμε τα ψάρια μας και να καταναλώσουμε επιτέλους και λίγα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3).

5. Ας αφήσουμε πια τα γλυκά στην άκρη για λίγο καιρό. Νομίζω ότι χορτάσαμε τους κουραμπιέδες και τις βασιλόπιτες και ήρθε η ώρα να απέχουμε από τις τόσο μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

6. Με το τέλος των διακοπών, αναπόφευκτα μπαίνουμε και πάλι στη ρουτίνα της καθημερινότητας, οπότε καιρός να βάλουμε και πάλι την κίνηση στη ζωή μας. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, χορός, γυμναστήριο... διαλέξτε τι σας ταιριάζει και ξεκινήστε!

7. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι ούτε αγγαρεία ούτε τιμωρία! Είναι ένας απολαυστικός και ωφέλιμος τρόπος ζωής. Αν ξέρατε πόσο άμεσα και τεράστια είναι τα ωφέλη της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη πολλών σοβαρών και συχνά θανάσιμων νοσημάτων , θα γκρινιάζατε ακόμη ότι η σαλάτα είναι βαρετή και ότι δεν μπορείτε να ελαττώσετε το αλκοόλ;


#δίαιτα #κιλά #κιλάτωνΧριστουγέννων #νερό #υγιεινήδιατροφή