• Βιργινία Κεφαλά

5 διατροφικά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μια πιο ανέμελη εποχή και στο μυαλό όλων είναι συνυφασμένη με την χαλάρωση και την ανεμελιά. Και έτσι πρέπει να είναι! Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθούμε εντελώς και να υποκύψουμε σε πειρασμούς και λάθη. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που παρατηρούνται κατά την περίοδο του καλοκαιριού και φέτος πρέπει να τα αποφύγεις;

1) Μην μένεις όλη την ημέρα νηστικός για να φας κατευθείαν το βράδυ.

Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ συχνή και πιθανώς να αναγνωρίζεις κι εσύ τον εαυτό σου σε αυτή την πρόταση. Ειδικά την περίοδο των διακοπών πολύς κόσμος επιλέγει να κάνει ένα μόνο κυρίως γεύμα, συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αυτό υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να είναι λειτουργικό και διατροφικά σωστό. Ποιες είναι οι κατάλληλες προϋποθέσεις; Να έχεις φάει ένα καλό και πλήρες πρωινό που θα σου δώσει αρκετή ενέργεια και θα σου προκαλέσει κορεσμό για αρκετές ώρες και να έχεις προετοιμάσει 2-3 υγιεινά σνακ για την παραλία, όπως φρούτα ή κάποια σαλάτα με αυγό. Αν δεν ακολουθήσεις αυτό το πλάνο, κατά πάσα πιθανότητα όταν επιτέλους φτάσει η ώρα του γεύματος το βράδυ, θα έχεις πεινάσει σε υπερβολικό βαθμό και δεν θα μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις. Επίσης, ένα μεγάλο γεύμα μετά από πολλές ώρες νηστείας θα ζορίσει το στομάχι σου καθώς δεν θα είναι «προετοιμασμένο» να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο όγκο τροφής. Για να αποφύγεις λοιπόν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα και την αχρείαστη υπερφαγία, επίλεξε να κάνεις μικρά σνακ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα κάνεις το κυρίως γεύμα σου.


2) Μην πίνεις σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ.Το καλοκαίρι είναι μια πιο ανάλαφρη περίοδος και το ευχάριστο κλίμα της χώρας μας, μας επιτρέπει να βγαίνουμε πιο συχνά. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι πιο συχνές έξοδοι συχνά συνδυάζονται με μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμόμαστε πως ενώ μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι αποδεκτή και μη επιβλαβής για τον υγιή πληθυσμό, η συνεχής υπέρβασή της είναι επικίνδυνη. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ορίζεται ως 20γρ. αιθανόλης ( 1 μεγάλη μπύρα ή 2 ποτήρια κρασί) την ημέρα για τους άνδρες και 10γρ. αιθανόλης (1 μικρή μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί) την ημέρα για τις γυναίκες. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας, να αυξήσει την ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη και τέλος να οδηγήσει σε εθισμό.


3) Μην ξεχνάς να πίνεις νερό!

Αν και ακούγεται αυτονόητο, συχνά δεν πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού ούτε το καλοκαίρι. Η κατανάλωση νερού έγκειται αρκετά στη συνήθεια και τη διαθεσιμότητα του νερού. Μια καλή πρακτική είναι να κουβαλάς πάντα μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι/θερμός με νερό. Έτσι η κατανάλωση του νερού θα σου γίνει μια ευχάριστη συνήθεια αφού θα το έχει πάντα μαζί σου και δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις και να βρίσκεις άλλες δικαιολογίες.


4) Κινήσου και προσάρμοσε τη διατροφή σου!

Πέρα από την περίοδο των διακοπών όπου συνήθως κινούμαστε αρκετά, το καλοκαίρι στην πόλη δεν κινούμαστε όσο θα έπρεπε. Το πιο συχνό εμπόδιο σ’ αυτό, είναι η ζέστη που μας οδηγεί στο να πάρουμε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο ακόμα και για αποστάσεις που το χειμώνα καλύπτουμε περπατώντας. Εάν πραγματικά δεν μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο, ψάξε για εναλλακτικούς τρόπους να ασκηθείς. Βγες για έναν περίπατο μετά τη δύση του ηλίου που η θερμοκρασία είναι πολύ πιο ευχάριστη, πήγαινε στο κολυμβητήριο της περιοχής σου, κάνε ποδήλατο. Οτιδήποτε σε κρατά σε φόρμα και σε ευχαριστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν μειώσεις την φυσική σου δραστηριότητα, θα πρέπει να μειώσεις και την ενεργειακή σου πρόσληψη ώστε να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους σου. Επίσης, το καλοκαίρι οι ανάγκες μας σε ενέργεια είναι ελαφρώς μειωμένες καθώς έλλειψη του κρύου δεν απαιτεί επιπλέον ενέργεια για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας.


5) Μην πέφτεις σε «παγίδες» στο μπαρ της παραλίας ή στο ταβερνάκι.

Είσαι στην παραλία και περνάει ο πωλητής ντόνατς διαλαλώντας το προϊόν του, μην πέφτεις στην παγίδα μόνο και μόνο επειδή πέρασε από δίπλα σου και σκέψου ψύχραιμα. Θα έτρωγες ντόνατς αν δεν βρισκόταν μπροστά σου; Το ντόνατς είναι ένα απλό παράδειγμα για να τονίσω πως είναι σημαντικό να έχουμε πρόγραμμα στη διατροφή μας. Όταν τρώμε ακατάστατα και υποκύπτουμε εύκολα σε οπτικά ερεθίσματα, μπορεί να πέσουμε αρκετά έξω στην ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη και αν αυτό γίνεται κατ’εξακολούθηση, δεν θα αργήσει να φανεί και στην ζυγαριά μας. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στο ταβερνάκι όπου ο υπάλληλος αφού ακούσει την παραγγελία σου, θα σε ρωτήσει: τηγανιτές πατάτες θέλουμε; Πάρε το χρόνο σου πριν αποφασίσεις και δες τι πραγματικά θέλεις και μην υποκύπτεις απλά επειδή σε ρώτησαν. Ακολούθησε την συμβουλή μου και θα με θυμηθείς!


Καλό μας καλοκαίρι και να περάσουμε όμορφα με υγεία και ωραίες στιγμές!#summer #nutrition #diet #summerdiet

91 προβολές0 σχόλια