• Βιργινία Κεφαλά

6 Συμβουλές για να μην βάλεις κιλά με τη νηστεία

Ένας πολύ συχνός φόβος όσων αποφασίζουν να νηστέψουν είναι η πρόσληψη βάρους. Η πιο συχνή θεώρηση είναι πως αφού απέχουμε από γαλακτοκομικά και κρέας, αυξάνουμε την κατανάλωση των υδατανθράκων και τελικά παίρνουμε κιλά. Ισχύει αυτό τελικά;

Πάμε να δούμε!

Ναι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσουμε έστω και λίγο την κατανάλωση των υδατανθράκων, όμως γιατί αυτό να συνεπάγεται αύξηση του βάρους;

Εάν δεν αυξηθεί η συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, δεν θα αυξηθεί το σωματικό μας βάρος. Είναι όλα θέμα ισοζυγίου πρόσληψης και κατανάλωσης ενέργειας.

Πώς θα διατηρήσεις λοιπόν το βάρος σου νηστεύοντας;  1. Επίλεξε να καταναλώνεις στα περισσότερα γεύματά σου τροφές με υψηλό δείκτη κορεσμού. Τέτοιες τροφές είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (πχ ολικής άλεσης προϊόντα, λαχανικά), σε πρωτεϊνες (πχ όσπρια) και σε (καλά) λιπαρά οξέα (πχ βούτυρο ξηρών καρπών-ταχίνι, φυστικοβούτυρο). Με αυτό τον τρόπο θα μένεις χορτάτος για περισσότερη ώρα και θα αποφεύγεις το τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής.

  2. Απόφυγε να καταναλώνεις απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα διότι προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος και αμέσως μετά πτώση του που οδηγεί στο αίσθημα της έντονης πείνας. Στους απλούς υδατάνθρακες περιλαμβάνονται τα λευκά μακαρόνια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, οι πατάτες κ.ά. Στα σάκχαρα εκτός από τη ζάχαρη ανήκει και το μέλι. Επομένως μια πρακτική συμβουλή είναι να συνδυάζεις τους υδατάνθρακες αυτούς με πρωτεϊνη ή φυτικές ίνες (πχ φακόρυζο, σπανακόρυζο, πατάτες με λαχανικά κ.ά.) ή με καλά λιπαρά οξέα (πχ φρυγανιές ολικής με ταχίνι και μέλι). Αντίστοιχα, καλό είναι να συνδυάζεις τα φρούτα με ανάλατους ξηρούς καρπούς.

  3. Προσπάθησε να καταναλώνεις ποικιλία τροφών έτσι ώστε να μην καταλήγεις να τρως 2-3 τρόφιμα σε παραλλαγές (πχ πατάτες) και να οδηγείσαι σε υπερκατανάλωση λόγω "ρουτίνας".

4. Δοκίμασε τα όσπρια σε σαλάτες μαζί με ποικιλία λαχανικών. Όσο πιο al dente είναι τα όσπρια, τόσο πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν και κατά συνέπεια σε χορταίνουν σε μικρότερη ποσότητα. Τα παραβρασμένα όσπρια πχ σε μια σούπα που μαγειρεύεται πολλή ώρα, έχουν πιο βιοδιαθέσιμα τα σάκχαρά τους και γίνονται πιο εύπεπτα με συνέπεια να τρώμε περισσότερο χωρίς να νιώθουμε το αίσθημα του κορεσμού.

5. Μήπως δεν πεινάς αλλά διψάς; Είναι πολύ συχνό να συγχέουμε το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας. Άρα πριν πιστέψεις ότι η νηστεία σε κάνει να πεινάς συνέχεια, δοκίμασε πρώτα να πιείς λίγο νερό και αν το αίσθημα παραμένει, τότε ναι μάλλον πεινάς!

6. Προσοχή! Το αίσθημα της μεγάλης στέρησης λόγω της νηστείας, πολλές φορές είναι μόνο στο μυαλό σου και δεν χρειάζεται να τρως μεγαλύτερες ποσότητες ΛΟΓΩ νηστείας. Μια σωστά δομημένη vegan ή νηστίσιμη διατροφή μπορεί να είναι αρκετά πλήρης και μάλιστα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συνήθως είναι αρκετά χορταστική!

38 προβολές0 σχόλια